Mayıs 30, 2009

İş ve istif makineleri sektör raporu açıklandı

Türkiye İş makineleri İmalatçıları ve Distribütörleri Derneği (İMDER) ve Türkiye İstif  makineleri İmalatçıları ve Distribütörleri Derneği (İSDER) tarafından İş ve istif makineleri sektörünün Ocak-Nisan dönemi satış raporları açıklandı. Buna göre İş makineleri sektörü dört aylık dönemde yüzde 54 oranında daraldı. 2008’in aynı döneminde 357,7 milyon dolarlık ihracata imza atan sektör, 2009 yılında 192,9 milyon dolarda kaldı. İstif makinelerinde ise daralma yüzde 59 olurken 49 milyon dolar olan 2008 ihracatı 2009 ilk dört ayında 55,7 milyon dolara geriledi.
 
Türkiye İş makineleri sektöründe düzelme başladı
 
Türkiye İş makineleri sektörünün ilk dört ayını değerlendiren İMDER Başkanı Rızanur Meral, bütün dünyada yaşanan durgunluğun Türkiye İş makineleri sektörünü de derinden sarstığını buna karşılık sektörün düzelme beklentileriyle hareket ettiğini kaydetti. Kriz öncesi ayda 1000 makine satarken krizle birlikte bu sayının 150’ye kadar düştüğüne işaret eden Meral, şu sıralar satışların tekrar 250’ye yükseldiğini belirterek düzelme işaretlerini sevindirici bulduğunu aktardı. Meral:  “KDV indirimi ve krizin tüm dünyada gerileme eğilimine girmesi alıcıları harekete geçirdi. Çok sayıda firma yeni sipariş alırken bazıları da iş birliği, yatırım gibi alanlarda önemli görüşmeler yaptı. KDV indirimiyle tetiklenen bu talebin devam etmesi için 3 aylık sürenin uzatılmasını ve İş makinelerinde yüzde 18 olan KDV oranını yüzde 8’de sabitlenmesini talep ediyoruz. Bu gerçekleşirse yatırım ve istihdam anlamında büyük kazanımlar elde edilir” diye konuştu.
 
Türkiye üretimin yeni adresi olacak
 
Fransa’daki İNTERMAT Fuarında bu sene ilk defa İMDER öncülüğünde  ‘Türk Günü’ düzenlendiğini hatırlatan Meral, kokteyl, toplantı ve konferanslarla Türk makine sektörünü dünyaya tanıtma imkanı bulduklarını aktardı. Bu toplantılarda Türkiye iş makineleri pazarına büyük ilgi gördüklerini ifade eden Meral şunları söyledi: “Özellikle Avrupa ülkeleri yakın olması ve kaliteli ürün üretmesi nedeniyle Türkiye ile işbirliği yapmak istiyor. Türkiye kriz sonrası iş makineleri sektöründe yatırım için cazibe merkezi haline gelecek. Yaşanan global krizde iş makineleri sektöründe faaliyet gösteren bazı Avrupalı şirketler, fabrikalarını kapatabilir. Kriz sonrasında ise fabrikalarını tekrar açmayıp Türkiye'de üretim yapmak isteyenler var. Türkiye’de üretim maliyetleri Avrupa’nın çok altında. Çin ise eskisi kadar gözde bir pazar olmaktan çıktı. Siparişlerin adetine bakılmaksızın çok daha kısa sürede ve hızlı teslimat yapabiliyoruz. Aynı şekilde Uzakdoğu ve özellikle Çin’li iş makinesi üreticileri ortaklık veya yatırım için İMDER’den yardım istiyor.
 
Yatırım için krizin durulmasını bekleyen yabancı yatırımcıların şimdiden Türkiye’ye gelerek uygun arsa ve ortak arayışına başladı. Halihazırda 50 tane yabancı firma doğrudan bizimle temasa geçerek yatırım potansiyelleri hakkında danışıyor. 2-3 Milyar dolar büyüklüğe sahip, dünya çapında satış yapan çok sayıda firma yöneticisiyle görüşmelerimiz devam ediyor. En son Çin’de düzenlenen fuara İMDER onur konuğu olarak çağırıldı. Türkiyedeki potansiyeli ve fırsatları gören Çin devleti yetkilileri bizi 5 yıldızlı otellerde ağırlayarak iş birliği imkanları hakkında bilgi aldı. Çin de fark etti ki Türkiye’nin kaliteli üretimi ve lojistik imkanları hiçbir ülkede yok.
 
Dünya’da yeni iş makinası pazarı 250 milyar Dolar. Türkiye İş Makinaları sektörü, 2002 yılında Avrupa’da 16. sırada iken, 2006 yılına geldiğimizde Avrupa’nın 5. büyük pazarı konumuna geldi. Bu başarı yabancı sermayenin bakışını değiştirmiştir. Artık Türkiye, büyük İş makinaları üreticilerinin ortak aradığı, yatırımlar için görüştükleri ve bölgenin lojistik ülkesi olmaya başladı. 2010 yılında ise krizin tamamen atlatılarak iş makineleri sektörünün tekrar yükselişe geçeceği öngörülüyor.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir