Ocak 23, 2013

İstanbul A.Ş'den çevreci alım: 42 doğalgazlı otobüs hizmete hazır

İstanbul Otobüs A.Ş kent içinde hizmet vermek üzere yeni bir toplu otobüs alımı gerçekleştirdi. Bu alım doğrultusunda şirketin filosuna 24 adet TCV, 18 adet MAN marka doğalgaz ile çalışan kentiçi otobüs eklendi. Konuyla ilgili yapılan teslimat törenine İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı,  İstanbul Otobüs A.Ş Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, TCV Otobüs Şirket Genel Müdürü Timuçin Bayraktar, MAN Ticaret CEO’su Tuncay Bekiroğlu katılım gösterdi. Tören sırasında otobüs firmalarının yöneticileri İstanbul A.Ş’ye yaptıkları teslimat dolayısıyla memnuniyetlerini Kadir Topbaş’a belirttiler.

Alınan araçların tamamının sıkıştırılmış doğalgazlı otobüslerden oluşması ise günümüz kent hayatında kalabalıklaşmanın ve kirliliğin artması ile yaşanan zorluklara karşı bir çözüm niteliği olması açısından önemliydi. Konunun ciddiyetini belirten en uzun ve önemli konuşmayı ise Kadir Topbaş gerçekleştirdi. Topbaş şu açıklamalarda bulundu:

“20-30 yıl sonra dünya nüfusunun neredeyse %70’leri şehirlerde yaşayacak. Bundan dolayı tüm şehir yönetimleri, hükümetler hatta STK’lar elbirliğiyle yaşam kalitesini artırmak adına işlerini yapıyor ve yapmaktalar. Bu kaçınılmaz bir gelecek. Çünkü şehirlerdeki beklentiler daha farklı. İstanbul ve birçok kentimiz zaman içerisinde özellikle sanayileşme sürecinde kırsal kesimden ağırlıklı göç aldı. Değişik tarihlerde değişik bölgelerden göç ederek gelmişiz. 1870’lerde dünyadakiikinci metroyu yapmış birileri olarak bugün devam ettirmiş olsaydık İstanbul’da ulaşım ile ilgili sorunları bitirmiş olurduk. Ama hatlı tramvaylarla başlayan süreç arkasından tramvayların devre dışı bırakılarak troleybüse geçildi. Daha sonra bir arayış içerisinde şehirde gerçekçi anlamda bir ulaşım olgusunu kurmamışız. Bu bir gerçek, bir eksiklik. Bunu giderme adına ciddi bedeller ödemek zorundayız.

Ulaşıma 24 katrilyon yatırım

İstanbul’un iki tane ana omurgası var. Doğu-batı kuş uçuşu olarak. 120 km.  E5 ve TEM dediğimiz iki akstan insanlar geçebiliyor. 14 milyonluk şehirde günlük hareketliliğin 24 milyonu bulduğu bir zaman diliminde doğu batı aksında düzenli bir gelişim olmadığı için sıkıntılar yaşanmakta. Ulaşım, çevre bütün sistemler bir mühendislik işi. Yani 10 tane otobüs koyarak olayı çözmüyoruz. Sistemi iyi okuyup iyi kurgulamanız gerekiyor. Bölgede yaşayan insanların günlük yolculuk taleplerini dikkate alırsanız çözebiliyorsunuz. Biz de göreve geldiğimiz tarihten itibaren İstanbul’da Metropolitan Planlama Merkezi’ni kurduğumuz 2004’ten bu yana İstanbul Ulaşım Master Planları’nı tamamladık. 14 farklı departmandan bir tanesi bu. Ulaşımla ilgili dört dörtlük projemiz var. Ne yaparsak  ve hangi sistemleri koyarsak İstanbullu rahat eder biliyoruz. Bundan dolayı da yatırımlarımızın %55’ini ulaşıma harcadık. Bugüne kadar 24 katrilyon ulaşıma yaptığımız yatırım. Kavşaklar ve tünel yollarının yanı sıra raylı sistemler ve metroda cumhuriyet tarihinin en uzun metrosunu yaptık. Tuzla’ya kadar çalışmalar yapmaktayız. Bu, kilometresi 100 milyonun üzerinde bir yatırım.Diğer taraftan kent içinde sistemler oluşturmaya çalıştık.  Şu anda Taksim’de trafiği yer altına alma çalışmamız bunlardan bir tanesi.

Artan nüfus, çevreci çözümler

Şehirdeki günlük hayatı birebir etkileyen lastik tekerlekli taşımada ciddi adımlar attık ve devam ediyoruz. Hatta tek bir yönetim sistemi haline getirmeye çalışıyoruz. Şehirlerin nüfusu arttıkça çevre kirliliği tüm dünyaya yayılmakta. Tüketilen sudan tutunuz katı atık çopünden hava kirliliğine kadar her alanda şehirler dünyayı kirletiyor. Dünya tehdit altına gelmekte. Ekolojik kıyamet kopacak ve mevsimler şaşırdı deniyor. Bundan dolayı bütün yapacağımız sistemleri hatta yapılarınızı çevreci yapı yapmak gerekiyor. Biz de yerel yönetim olarak bu hassasiyetleri dikkate alan bir çalışmayı başlattık. Özellikle İstanbul’da tüm seçtiğimiz sistemleri bu algıyla yönetmekteyiz. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum.

320 civarında doğalgazlı alınacak

2013 yılı sonu itibariyle 3000 adet yeni otobüs İstanbullular’a hizmet verecek dedik. 1500’ünü otobüs A.Ş olarak kurduğumuz şirketimiz, 1500’ünü de İETT’miz yapacak. Halk otobüslerimiz de kendilerini yeniliyor. Bütün bu otobüsler başta engelliler olmak üzere dezavantajlı bütün grupların binebileceği ve diğer taraftan da çevreci olarak kirletmeyen, mümkün mertebe fosil yakıt dediğimiz petrol ürünlerini kullanmayan bir sistemi kazandırmaya çalışıyoruz. Bugün Otobüs A.Ş’mizin 42 otobüsü sıkıştırılmış doğalgaz dediğimiz sistemli yakıtı kullanan aracımızı devreye sokuyoruz. İstanbul için önemli bir kazanım. Maliyet ve akaryakıt gideri olarak %50 daha eksik ve çevreyi kirletmemesi açısından önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Aynı şekilde İstanbul A.Ş’de zannediyorum 320 civarında aynı şekilde doğalgazlı sisteme geçiş olacak. İETT’de de bu düzenlemeyi yapıyoruz. Bugüne kadar 100 civarında eski otobüslerden yapmışız. Çevreye katkısı olan kaliteli ve konforlu bir ulaşımı İstanbul’a vermeye çalışıyoruz. “

Kaan Kirişçioğlu
kaan@mayadergi.com
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir