Şubat 13, 2006

Kamyonculardan tepki “Bugün çalışmıyoruz!”

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin yürürlüğe gireceği 25 Şubat 2006 tarihi yaklaşırken tepkiler, muhalef partilerinin de katılımı ile şiddetini arttırdı. 13 Şubat 2005 tarihinde İstanbul Sirkeci Garı önünde Nakliye Platformu’nun organize ettiği eyleme katılan150-200 dolayındaki kamyoncu, ödeyemeyecekleri yüksek tutardaki yetki belge ücretlerinin sektörde işsizliğe ve tekelleşmeye yol açacağını iddia ederek, yönetmeğin iptal edilmesi çağrısında bulundular.Nakliye Platformu sözcüleri ayrıca, ülkenin değişik bölgelerinde kamyoncuların bugün çalışmama kararı aldıklarını açıkladılar.

Kamyoncular muhalefetteki siyasi partilerin desteğini aldı. DYP Genel Başkanı Mehmet AĞAR, CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet SEVİGEN, gösteri sırasında yaptıkları konuşmada kamyonculara Ankara'da destek olacaklarını açıkladılar ve hükümetin politikalarını eleştirdilereski Ulaştırma Bakanı Oktay VURAL Gösteri sırasında UND Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul TARHAN ve UTİKAT Yönetim Kurulu Üyesi Mete TIRMAN'da gözlemci olarak bulundular ve konuyla ilgili olarak açıklamalar yaptılar.Kocaeli, Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Mersin nakliye dernekleri ile UNKODER, UTİKAD, UTODER, TODER, TÜM-NAK derneklerinin katıldığı toplantıda , DoğruYol Partisi Genel Başkanı Mehmet Ağar, CHP milletvekili Cevdet Sevigen,Eski Ulaştırma Bakanı Oktay Vural ve Nakliye Pltaformu sözcüleri yaptıkları konuşmalarda, Ulaştırma Bakanı ve hükümete seslenerek, kamyonculara ağır bir darbe indiren Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin bu şekli ile yürürlüğe girmesinin iptal edilmesini istediler. Taşımacıların önemli bir bölümünün henüz belge alamadıkları, kiralık çalışan arabaların durumları ve çalışma koşullarında ise önemli belirsizlikler bulunduğu ifade edildi.

Ayrıca, Ulaştırma Bakanı’nın söz vermesini rağmen yönetmelikte hiç bir değişiklik yapılmadığını ileri süren konuşmacılar, bakanı istifiya çağırdılar.

Eylem sırasında görüştüğümüz kamyoncular da, sürekli borç batağı içinde olduklarını, 10 milyarı aşan yetki belgelerini almalarının mümkün olmadığını, hükümetin zengin firmaların yararına çıkarttığı bu yönetmeliğin sonucunda kamyonlarını satmak zorunda kalarak işsiz kalacaklarını dile getirdiler..

Kocaeli, Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Mersin illerinde kamyoncuların çalışmayacaklarını söyleyen Nakliye Platformu sözcüleri, yönetmeliğin yürürlüğe girmesi halinde Ankara’ya yürüme eylemi başta olmak üzere ülkenin her yanında eylem yapacakları uyarısında bulundular.

Nakliye Platformu’nda yer almayan UND, Sirkeci Garı önünde düzenlenen protesto gösterisinde gözlemci bulundurdu. UND Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tarhan da İTO Meslek Komitesi temsilcisi olarak eylemi izledi.

Nakliye Platformu Hangi Derneklerden Oluşuyor?

Yönetmenliği protesto eden ve devletten iş ve para istemediklerini, sadece mevcut işlerini sürdürmek istediklerini ortak bir görüş olarak ifade eden nakliye platformu şu derneklerden oluşuyor.

İKNADER (İstanbul, Kocaeli Nakliyeciler ve Nakliye Komisyoncuları Derneği)
UTİKAD (Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği)
TÜM-NAK (Tüm Nakliyeciler Derneği)
UNKODER (Uluslarası Nakliyeciler ve Organizatörleri Derneği)
Adana Nakliyeciler Derneği,
Ankara Nakliyeciler Derneği,
İzmir Nakliyeciler Derneği,
Kayseri Nakliyeciler Derneği,
Mersin Nakliyeciler Derneği,
Payas Nakliyeciler Derneği,
Bursa Nakliye Komisyoncuları Derneği,
Gaziantep Komple Nakliyeciler Derneği,
Bursa Otobüsçüler Temim Tevzi Kooperatifi (BOYKOP)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir