Mart 26, 2015

MAN Almanya'dan stratejik hamle: Neoplan tamamen Ankara’da üretilecek

Merkezi Almanya’da bulunan ve 250 yılı aşkın geçmişe sahip olan MAN Truck &Bus şirketi, 2014 yılında üretim maliyetlerini aşağı çekmek ve daha iyi bir üretim networku yaratmak gibi sebeplerden ötürü otobüs üretimini Almanya’da durduracağı kararının ardından Neoplan markasının da Türkiye’de üretileceğini duyurmuştu. Bu doğrultuda hazırlıklar tamamlandı ve Neoplan marka otobüslerin üretimi için düğmeye basıldı.

25.03 2015 tarihinde Ankara Akyurt tesislerinde gerçekleşen açılış törenine MAN Truck & Bus Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Carsten Intra ve  MAN Türkiye A.Ş. Yürütme Kurulu Başkanı Münür Yavuz ile birlikte MAN üst düzey yetkilileri katıldı. Ayrıca Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın açılış törenine gelmesi ve konuşmasında Türkiye’nin iş gücüne güvenilmesi çağrısı dikkat çekti.  

Yeni Neoplan Üretim Üssü Açılış Töreni’nde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık “Bu, aynı zamanda Türkiye otomotiv sektörünün kapasitesinin, kabiliyetinin ne kadar önemli bir noktada olduğunu da gösteriyor. Bununla birlikte, sanayiye, üretime verdiğimiz, teknolojiye ve Ar-Ge’ye verdiğimiz önem ve yürüttüğümüz politikaların ne kadar başarılı, izlediğimiz rotanın da ne kadar doğru olduğunun da bir kanıtı, somut bir örneğidir” dedi.

MAN Türkiye A.Ş. Yürütme Kurulu Başkanı Münür Yavuz da Neoplan’ın tüm üretimi için Ankara’nın tercih edilmesinin, yüksek yerlilik oranları sayesinde, sadece MAN Türkiye ve personelinin değil, Türk otomotiv sektörü ve çalışanlarının tamamı için bir gurur kaynağı olduğunu belirtti. Yavuz; “Otobüs segmenti, otomotiv sektöründe en önemli, en çok değer yaratan üretimdir. Otobüs üretiminde, kamyon üretiminin yaklaşık 20 katı ve binek araç üretiminin ise yaklaşık olarak 70 katı işçilik gereksinimi duyulur. Neoplan gibi premium segment araçlarda ise yaratılan bu katma değer, çok daha önemli boyutlara ulaşıyor“ şeklinde konuştu.


MAN Truck & Bus Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Carsten Intra ise Türkiye’de devletin yaklaşımı ve Ar-Ge teşviklerinin de verdiği güçle, MAN Türkiye’yi bir Tasarım Merkezi haline getirmeyi planladıklarını belirtti. Intra; “Ankara’da otobüs networku geliştirme kararı doğrultusunda şehirlerarası ve seyahat otobüsü üretmeye karar verdik. Bu alanlarda bir otobüs üssü haline getirmeyi düşündük.” açıklamalarında bulundu.

Halihazırda ne üretiliyor ve neler üretilecek ? 

MAN Türkiye tesislerinde, halen MAN’ın şehiriçi, seyahat, turizm ve servis otobüslerinin yanı sıra Neoplan’ın Tourliner modeli de üretiliyordu. MAN Truck & Bus’un aldığı bu kararla birlikte MAN Türkiye, Neoplan’ın araç gamını oluşturan Cityliner, Skyliner ve Jetliner modelleri de 2014 Ağustos ayında üretilmeye başlandı. Bu tesiste 200 premium otobüs üretimi de halihazırda gerçekleşti.



Ankara fabrikasında 1800 çalışan var

MAN Türkiye tarafından verilen bilgilere göre Türkiye’de ilk kez 1966 yılında kurulan MAN tesisleri, “MAN’ın Almanya dışındaki ilk üretim merkezi“ olma özelliğini taşıyor. MAN Türkiye fabrikası, aynı zamanda MAN’ın en büyük otobüs fabrikası konumunda. Otobüs sektöründe nadir örneği olan tam entegre ve kompakt bir şirket olan MAN Türkiye fabrikasında; bir kapıdan giren profil, uzun dayanımlı iskelet haline getirilip, kataforez kaplanarak, montaj ve takip eden fonksiyonel testlerin ardından diğer kapıdan otobüs olarak çıkabiliyor. MAN Türkiye Akyurt bölgesindeki tesislerinde, otobüs üretiminin yanı sıra şasi ve diğer MAN fabrikaları için elektrik/elektronik parça imalatı da yapıyor.

Bugün Ankara Akyurt’ta 317.000 metrekarelik alanda 1,800 çalışanı ile üretim gerçekleştirilen MAN Türkiye tesisleri, vardiyada yıllık 2.000 otobüs kapasitesine sahip. Yıllık 1.500 adetlik üretim ortalamasına sahip olan MAN Türkiye’de, 2013 yılında 1.472 otobüs üretimi gerçekleştirildi. 2015 yılında 1,800 otobüs üretimi planlayan MAN Türkiye, ilave olarak MAN bünyesinde üretilen tüm şasi ve otobüslerin kablo demetlerinin tek tedarikçisi konumunda.



Neoplan
‘ın Ankara’da üretimi ile birlikte, MAN Türkiye’de birçok alanda önemli gelişmelere de yol açacak. Öncelikle mevcut üretim adedi %40 arttırılarak, fabrikanın tam kapasiteye ulaşması hedefleniyor. Üretim artışı ve çeşitlenmesi paralelinde gerçekleştirilen ihracatın da arttırılacağı öngörülürken, cironun ise daha yüksek bir gelişme göstererek, kısa vadede iki katına ulaşması planlanıyor.

Ayrıca arge teşviklerinin yönlendirici desteği ile  tasarlanan, başta Fransa olmak üzere tüm Avrupa’ya ithal edilecek ve  satışına Haziran’da başlanacak olan Lion’s İntercity otobüsünün tasarımı Ankara’da yapıldı. Dünya lansmanı da gala ile Ankara’da gerçekleşti. Bu araçların da Ankara Akyurt tesislerinde üretileceği MAN Türkiye yetkilileri tarafından belirtildi.

Bu gelişmeler ile birlikte kent içi otobüslerinde Türkiye'deki payı güçlü olmayan MAN, bu segmentteki ürünleri olan Lion's City ve Lion's City Hybrid otobüslerini farklı projelere göre Ankara'da üretebildiği gibi önemli bir bölümünü ve şasi üretimini Polonya'daki Poznań ve Starachowice tesislerinde gerçekleştiriyor.

Kaan Kirişçioğlu
kaan@mayadergi.com

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir