Şubat 25, 2011

MAN Türkiye Kataforez tesisinin temelini attı

MAN Türkiye AŞ, yenileme ve modernizasyon yatırımları kapsamında 15 milyon Euro’ya mal olan Kataforez tesisinin temelini Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün katıldığı törenle attı. Yapımının ardından tesis, yüksek kapasitesinin yanı sıra en teknolojik ve en çevreci unvanını taşıyacak. MAN Türkiye Fabrikası’nın stratejik altyapısının geliştirilmesi anlamına gelen bu yatırımın aynı zamanda; %100’e varan bir istihdam artışının yaşanmasına yol açabilecek bir sürecin de başlangıcı olması bekleniyor. MAN Türkiye’nin Ar-Ge çalışmaları, aynı zamanda Türkiye’de üretilen diğer araçların geliştirilmesine de katkı sağlayacak.

Tesisin Ankara’da düzenlenen temel atma töreninde konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Üretiminin yüzde 90’ına yakın bir kısmını ihraç eden MAN, Türkiye’deki kalıcılığını yeni yatırımlarla desteklemektedir. Yerli tasarım ile otobüs üretimine devam etmek isteyen MAN firmamızın, tesis yenileme çalışmalarına başlamış bulunması önemli bir konudur” dedi.

MAN Türkiye AŞ Yürütme Kurulu Başkanı Münür Yavuz’un ev sahipliğinde, Akyurt’taki üretim tesislerinde gerçekleşen temel atma töreninde ayrıca; Almanya Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, MAN Truck & Bus AG Üretimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Lars Wrebo, MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ Yürütme Kurulu Başkanı Kazım Tuncay Bekiroğlu ve MAN Finans Genel Müdürü Semih Pala da hazır bulundu.

“MAN, artık Türkiye’de yerli yatırımcı gibi”

 Önümüzdeki yıllarda Türkiye’de tasarlayacağı MAN otobüsleri üretmeye hazırlanan MAN Türkiye A.Ş.’nin yeni kataforez tesisi için düzenlenen temel atma töreninde konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, MAN’ın 45 yıldır Türkiye’de üretim yapan bir firma olduğunu hatırlatarak, “Artık burada bir yabancı yatırımcı gibi değil, yerli yatırımcı gibi bulunduğunuzu hatırlatmak istiyorum“ dedi. Konuşmasında, temeli atılan tesiste MAN’ın yerli tasarım otobüs üretecek olmasını, çok önemsediğini de ifade eden Bakan Ergün, “Dünyada otomotiv üretiminde 17’inci olan ülkemiz, 2010 yılının ilk 6 ayında Avrupa Birliği’nde en çok otobüs üreten ikinci ve dünya toplam üretiminde altıncı sırada yer almıştır. Otomotiv strateji belgesinin uygulanmasıyla birlikte, daha üst sıralara tırmanacağımıza inanıyorum“ şeklinde konuştu. Ar-Ge konusunun önemine de değinen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Bugüne kadar Ar-Ge Merkezi Belgesi verdiğimiz 87 işletmede çalışanların sayısı 13 bine ulaştı. Bakanlığımızdan Ar-Ge Merkezi Belgesi alan şirketlerimizden birisi de MAN’dır. Bu gibi projelerin artmasıyla birlikte Türkiye, üretim ve ihracat yapısı içinde ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürünlerin payını artıracaktır“ dedi.

En çevreci ve teknolojik tesis

 10 bin metrekarelik bir alana kurulacak olan tesis hakkında bilgi veren MAN Türkiye AŞ Yürütme Kurulu Başkanı Münür Yavuz şunları söyledi: “15 milyon Euro’ya mal olan kataforez tesisimiz, toplam 25 milyon Euro’luk Yenileme ve Modernizasyon Yatırımlarımızın bir parçası ve ilk adımı. MAN’ın dünyadaki en kompakt otobüs üretim merkezi olan fabrikamız, bu tesis ile birlikte daha modern ve kabiliyetli bir yapıya kavuşarak, bu özelliğini pekiştirecek. Dolayısı ile temelini attığımız kataforez tesisi için, ‘MAN Holding’in, dünyadaki en modern kataforez tesisi’ demek yanlış olmaz. Kendi alanında; en çevreci, en teknolojik, en verimli, en yüksek kapasiteli unvanları ile birlikte bu yeni tesisimiz, sadece MAN Türkiye’ye değil,sektördeki diğer firmalara da hizmet verecek.”

MAN Truck & Bus AG Üretimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Lars Wrebo ise yaptığı konuşmada, “Temeli atılan bu tesis, aslında bir ihtiyacı giderecek yeni bir tesis değil. Bu tesis, halen kullanılmakta olan yüksek imalat teknolojisini, daha verimli, daha ekonomik ve daha çevreci bir hale getirecek. Bu anlamda; zaten yüksek teknoloji ile üretim yapan Türkiye’deki MAN tesisini, daha mükemmel ve daha kabiliyetli hale getiriyor” dedi. Wrebo ayrıca, Türk ekonomisinin ve otomotiv sektörünün küresel krizde yakaladığı başarıya dikkat çekerek, emeği geçenleri tebrik etti.

Yeni tesis

MAN Türkiye Fabrikası‘nın kompakt yapısına dahil olacak yeni kataforez tesisinin kapasitesi, ilk etapta yıllık 7 bin 500 otobüs olacak. Zaman içinde bu sayı ihtiyaca göre 12 bin otobüse çıkartılabilecek. Su bazlı boyanın kullanılacağı kataforez tesisinde, içine bir otobüsün girebileceği 10 ayrı havuz yer alacak. Yapımının ardından tesis, yüksek kapasitesinin yanı sıra en teknolojik ve en çevreci unvanını taşıyacak. MAN Türkiye Fabrikası’nın stratejik altyapısının geliştirilmesi anlamına gelen bu yatırımın aynı zamanda; %100’e varan bir istihdam artışının yaşanmasına yol açabilecek bir sürecin de başlangıcı olması bekleniyor.

Hedef Türk tasarımı otobüs

Ar-Ge Merkezi olan MAN Türkiye, bu alandaki yatırım ve çalışmalarını da hız kesmeden sürdürüyor. Bu bağlamda MAN Türkiye A.Ş’nin 110 kişilik araştırma ve deneysel geliştirme kadrosu, alınan yeni kararlar ile 2 yıl içinde 200’e ulaşacak. Türkiye’de tasarlayacağı otobüsleri üretmeyi de hedefleyen MAN Türkiye, Ar-Ge Merkezi bünyesinde, test ve ölçüm cihazlarının yatırımlarını da tamamlamış durumda. MAN Türkiye’nin Ar-Ge çalışmaları, aynı zamanda Türkiye’de üretilen diğer araçların geliştirilmesine de katkı sağlayacak. MAN Türkiye’nin yıllık Ar-Ge bütçesi ise ilk etapta15 milyon Türk Lirası olarak belirlendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir