Mart 18, 2013

Olgun Çelik, uçtan uca SAP ile yönetiliyor

Ağır ve hafif ticari araçlar için parabolik, konvansiyonel yaprak yay ve hava körüğü makası üretimi yapan Olgun Çelik, bilgi birikimini ortak bir veritabanında kontrollü olarak saklamak amacıyla itelligence Türkiye danışmanlığında SAP ERP sistemine geçti. Olgun Çelik, SAP projesiyle iş hacmindeki ve müşteri potansiyelindeki artışa paralel olarak ihracat pazarlarında oluşan müşteri beklentilerini karşılayarak, üretim içi hatlardan ve tezgâhlardan online veri toplanmasına yönelik altyapı çalışmalarını tamamladı.
 
Dünyanın en güçlü SAP iş ortaklarından itelligence AG ile 12 yıllık engin tecrübeye sahip Elsys Danışmanlık’ın güçlü birleşmesinden doğan itelligence Türkiye danışmanlığında gerçekleştirilen ve tam kapsamlı bir proje olma niteliği taşıyan ERP projesi, iki fazda tamamlandı. Birinci fazda (7 ay) Muhasebe, İnsan Kaynakları, Üretim-Planlama, Satınalma ve Stok Yönetimi, Depo Yönetimi, Kalite Yönetimi, Maliyet Muhasebesi, Satış-Pazarlama gibi kritik modüllerin canlı kullanıma geçirilmesi; ikinci fazda (2 ay) ise Bakım-Onarım, Doküman Yönetimi, Mühendislik Değişim Yönetimi ve Analitik Raporlama uygulamaları hayata geçirildi.

 
Olgun Çelik, dünyanın en büyük iş yazılımı olması, otomotiv ana sanayiinde yaygın olarak kullanılması ve global çapta en iyi iş uygulamalarından yararlanma imkânı sunması gibi pek çok faktörden dolayı SAP’yi tercih etti. Uygulamaya alınan kapsamlı ERP projesinin yanı sıra itelligence Türkiye Grup şirketi itelligence Analytics danışmanlığında, Olgun Çelik’in farklı sistemlerde kullandığı eşdeğer ürün, OEE raporu, değer akış raporu ve sevkiyat raporlarının SAP Business Objects ortamında tek sistem altında toplanması sağlandı. Eşdeğer Ürün Raporu ile Olgun Çelik’in makine ve işçilik zamanına göre ayrı ayrı, fiili üretimin eşdeğer ürün karşılığı, gerçekleşen eşdeğer ürün mamul karşılığı, dönem başı ve sonu yarı-mamul miktarlarının eşdeğer ürün karşılıkları, fiili ve teorik elektrik-doğalgaz kullanımı ve verimliliği gibi bilgiler kolay ve etkin bir şekilde elde edilebiliyor.
 
 
OEE raporu ile tezgâh bazında gerçekleşen operasyon adetleri, ıskarta miktarları, net çalışma süreleri, planlı-plansız duruşlar, rework adet ve oranları, tempo kaybı, ideal işgücü ve gerçekleşen işgücü verilerine tek bir rapor yardımıyla ulaşabilmek mümkün. Değer Akış Raporu ile üretim sürecinde kullanılan operasyonlar bazında, operasyon öncesi stoklar, ortalama standart çevrim zamanı ve gerçekleşen çevrim zamanı, ürün çeşidi, çalışan operatör sayısı, makine sayısı, toplam set-up sayısı ve süresi, toplam arıza sayısı ve süresi, net çalışma süresi, yapılan ek işlem süresi, hurda adedi ve oranı, iki set-up arası parti büyüklüğü, üretim parti büyüklüğü, minimum ve maksimum parti büyüklükleri, çalışma günü sayısı, günlük çalışma süresi, fiili üretim süresi, tempo kaybı ve boş kapasite gibi bilgiler tek bir rapor aracılığıyla elde edilebiliyor. Sevkiyat Raporu ile yurtiçi, yurtdışı, AFM ve OEM Toplam Miktarları, OEM firma, AFM Firma ve AFM Türkiye Bayileri bazında detaylandırılmış.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir