Ocak 26, 2009

Otomotiv eylem planı masaya yatırılacak

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu’nun (TÜGİK), “Genç İşadamları Soruyor” toplantısının konuğu Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan oldu. Istanbul’da Diş Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirilen toplantıda Bakan Çağlayan, küresel krizin Türk sanayine etkileri ve bu süreçte Bakanlık ve hükümet olarak aldıkları ve alacakları tedbirleri değerlendirdi.

Otomotiv tedbir paketi hazırlıkları

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, otomotiv sektörüne yönelik olarak dünya ülkelerine benzer bir önlem paketinin yürürlüğe konulup konulmayacağı konusunda şunları söyledi: “Kriz var ve 6 ay sıkıntılı geçecek. Hazırlıklı olmalıyız. Ümit ediyoruz kriz 3. çeyrekten itibaren artık Türkiye’den çıkmaya başlayacak. Ancak iş dünyası bir tedbir paketi beklentisi içerisinde. Bunu doğru bulmuyoruz. Bu krizi Almanya ayrı Türkiye ayrı yaşamakta ve alınan tedbir paketleri ülkelere gore değişken şeklillerde bulunuyor. Bizden dünya ile aynı tedbirleri almamız beklenmemeli. Kaldı ki, biz hükümet olarak gerekli tedbirleri daha once açıkladık.”

Bakan Çağlayan, Otomotiv sektörüne yönelik eylem planının ise Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda tamamlandığını ve Hazine, Maliye ve ilgili bakanlıklarla birlikte yakında masaya yatırılacağını sözlerine ekledi. Çağlayan, “Sektöründeki iç pazarı kuvvetlendirecek A, B ve C tedbirlerini alıyoruz. Bu tedbirler içerisinde sadece mali tedbirler yok. Kısa, orta ve uzun vadeli gerek mevzuat gerek mali ve gerekse de hukuki tedbirler hazırladık” dedi.

Şok tedbirler alınmalı!

Toplantıda konuşan Türkiye Genç İşaadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Hazim Sesli ise, ekonomi için şok tedbirler alınmasını gerektiğini vurguladı. Hazim Sesli, “Ekonomi için Hükümetimizden şok tedbirler bekliyoruz. Şok tedavi yapılmaz ise, hastalığımız derinleşecek ve tedaviye cevap veremez hale geleceğiz. Şok tedavi olmaz ise yatağa düşer ve iyileşmemiz imkansız hale gelir. Bizler damarlarımızdan serum istiyoruz. Psikolojik etkisini de göz önüne alarak krizi değerlendirdiğimizde, daha derin bir boyut kazanmadan, somut ekonomik yeni tedbirleri bir an önce açıklamanızı ve ondan sonra da birer birer uygulamaya geçmenizi talep ediyoruz” diye konuştu.

Şirket birleşmelerinde artı vergi yükü yok

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan toplantı sırasında  şirket birleşmelerine  ilişkin de bir açıklama gerçekleştirdi. Bakan Çağlayan, Türkiye’deki şirketlerin önemli bir kısmının küçük ölçekli olduğunu ve bu ölçeklerin büyütülmesi gerekitiğini vurgulayarak: “Bakanlık olarak firmaları güçlü kılmamız için şirket birleşmelerini destekleşecek çalışmalar yapıyoruz. Özellikle KOBİ kuruluşlarımızın birleşmeleri noktasında her türlü yasal mevzuat ile ilgili kolaylıklar sağlayacağız. Şirket birleşmelerine sıcak bakan işletmelerimize yeni vergi yükümlülükleri getirmeyeceğiz. Kısa, orta ve uzun vadeli bir çalışmayı önümüzdeki günlerde Türkiye gündemine sunacağız” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir