Eylül 29, 2014

Ticari araç endüstrisinin zirvesi: Hannover IAA'da 65. buluşma


Mercedes Otonom sürüş , Iveco yeni enerji sistemleri…  Volvo uzun yol ve elektrikli kentiçi otobüs…  Renault T Serisi ile Yılın Kamyonu…  ağır nakliye elektrikli otobüs, DAF Türkiye’ye kendi geliyor, Scania Euro 6, MAN D38 ve yılın otobüsü… Tırsan, Talson ve Kassbohrer forması ile fuarda…



Salon 13, Hafif ticari araç ve yan sanayi fotografları için tıklayınız

11. Salonda Türk ağırlığı: Karsan, Otokar, Anadolu Isuzu, Temsa, Safkar, Kiel, Revar, Pürplast… Açık alanda Seyit Usta Treyler, Serin Treyler ve Yalçın Dorse…

Ticari taşıt endüstrisinin en önemli etkinliği olan ve 65.’si düzenlenen IAA Hannover Ticari Araçlar Fuarı endüstriyi bir kez daha buluşturdu. 2Ekim’de sona erecek olan dünyanın en önemli ticari araç, sistem, parça, treyler ve üstyapı ekipmanı fuarı en seçkin yaklaşık 1200 civarındaki firmayı biraraya getirdi. Türkiye ticari taşıt endüstrisi bu fuarda 80 standda 88 firma ile temsil edildi.
 
Başta Mercedes Benz, Iveco ve Continental gibi firmalar, Avrupa ve dünyanın bir çok ülkesinden ticari araç yayıncısı ve editörlerini fuara davet ettiler. Bu davetler sektörün ve firmaların katılımının yankılarını dünyaya duyurdu.

Mercedes Benz fuara uygun şekilde ve adıyla paralellik gösteren bir biçimde Future Truck şovu ile yönünü 2025 yılının otonom sürüşlerine çevirdi. Şirket, Future Trucks ile uydu sistemleri, trafik işaretleri ve araçların birbirleriyle haberleşmesi modeliyle dünya karayolu ulaşımına yönelik vizyonun ne olduğunu gösterdi.

Yeni bir organizasyona giren ve bünyesindeki markalarını CNH Indurstial adı altında yeniden organize eden Iveco, alternatif enerji sistemleri olan doğalgaz, likitgaz  elektrik, dizel ve hibrit sistemlere sahip araçlarıyla büyük şovun önemli parçalarından birini oluşturdu. Iveco’nun en önemli şovu ise sergilediği Daily versiyonlarının elektrikli konsept modeli oldu.

Volvo Trucks  Euro 6 normlarına uyan çekici ve kamyonlarını sergilerken büyük sürprizi otobüste gerçekleştirdi. Hızlı şarj sistemine sahip elektrikli otobüs IAA Hannover’in en dikkat çeken yeniliklerinden biri oldu. 5 akslı 10×4 kamyon, Volvo standında standart ürünlerle birlikte Volvo’nun ağır nakliye ve ağır hizmet gamındaki çalışmalarını ortaya koydu.

VOLVO IAA BASIN BÜLTENİ İÇİN TIKLAYINIZ:

Volvo ve Renault birlikteliğinin yeni aşamasından sonra yenilenen Renault markasının tüm ürün gamı fuarda sergilendi. Yenilenen ve “kar için üretildi” sloganıyla pazara giren Renault kamyonlarından T serisi çekiciler markaya “Yılın Kamyonu” ödülünü getirdi.

Scania ise Euro 6 çözümleriyle ve Scania kullanıcılarının markaya olan bağlılığı ve güveniyle yoluna devam ettiğini ortaya koydu.

Euro 6 çekici ve kamyon serisini tüm unsurlarını bu yıl içerisinde tanıtımını bitiren DAF Trucks, Türkiye pazarının önemini gösteren yeni kararını IAA Hannover’da açıkladı ve önümüzdeki dönemde Türkiye’de kendi şirketiyle yer alacağını bu fuarda duyurdu.

DAF'IN TÜRKİYE ORGANİZASYONUNUN BASIN BÜLTENİ İÇİN TIKLAYINIZ:

Taşıt endüstrisinin en güçlü ve uzun geçmişe sahip olan firması MAN, D38 motorlar ile donattığı kamyon ve otobüslerle yeni dönemde dizel teknolojisinin önemini ortaya koydu. Doğalgazla çalışan kentiçi otobüsü ise “Yılın Otobüsü” ödülünü alarak MAN mühendisliği ve tasarım gücünü tekrar kanıtladı.

Tırsan da Convencion Center’da düzenlediği basın toplantısı ile dünya pazarındaki önemini vurguladı ve bir değer olduğunu dünya basınına gösterdi. 

Ağır ticari araçlar segmentinde Çin; Dongfeng ve CAMC ile dünyanın en tanınan markalarının bulunduğu 14 ve 15. salonun konuğu oldu. Ayrıca Eaton, ZF, Knorr Bremse, Boch, Voith, Delphi şirketleri sistem üreticileri olarak otomotiv endüstrisindeki yeniliklerini ortaya koydular. Ayrıca yakıt tüketimi ve güvenliğin en önemli unsuru olan Michelin, Continental  ve Bridgestone da fuardaki yerlerini aldılar.  

Hafif ticari temsilcileri Fiat Profesyonel ve Nissan da yenilenmiş araç yüzleri ve özellikle elektrikli hafif ticari çözümleriyle fuara katıldılar. Fiat Profesyonel  standında da Türkiye’de üretilen yeni Doblo;  fuarda yüzünü gösterdi.
 
14 ve 15. salonlarda bir kez daha fuar içerisinde fuar yapan Mercedes-Benz, hafif ticari araç sınıflarının tümünde ve Actros, Arocs, Unimog, Zetros, Sprinter, Vito ile birlikte Mercedes bünyesine katılan Fuso ve Setra ile fuar içerisinde fuar yaptı ve Daimler kendini dünyanın en büyük ticari araç üreticisi ilan etti.

Otobüs üreticileri ve otobüs sistemi üreticilerinin yer aldığı 11. salon, Isuzu, Otokar, Temsa ve bu yıl fuara ilk kez katılan Karsan’ın varlığı ile Türk otobüs sektörünün ürün çeşitliliğini, üretkenliğini ortaya koydu. 11. salonda yer alan Bozankaya, kentiçi  elektrikli otobüsleriyle Tükiye’de üretim yapan ve önemli mühendislik çözümleri izleyen bir firma olarak dikkat çekti.

Gazetecilerden yoğun ilgi

Basın toplantılarına dünya ticari araç gazetecileri yoğun bir ilgi gösterdi. Fuar ziyaretçileri Türk malı otobüslerinin kalite konfor çeşitlilik ve güvenlik özelliklerini hayranlıkla izlediler. 11. salonda yer alan ve Türkiye’de üretim yapan Kiel Koltuk, Safkar Soğutma, Revar Kapı Sistemleri, Pürplast ve çok sayıdaki Türk firması Van Hool’dan Solaris’e kadar birçok otobüs üreticisine verdikleri sistem ve ana parçalarla dünya otobüs endüstrisinin zenginliğine katkıda bulundular. Böylelikle Türkiye’nin ve özellikle Bursa’nın dünya otomotiv endüstrisi için önemli bir kent olduğu, bu salonu gezen ziyaretçi ve katlımcılar tarafından bir kez daha algılandı.

Salonlardan notlar

12. salon ise Volkswagen, MAN ve Opel’in standlarına ev sahipliği yaptı. Ziyaretçiler Brezilya pazarı için üretilen ve Güney Amerika pazarında etkin olan MAN ve Neoplan ürünlerini gördüler.

13. salonda Hyundai’nin Karsan ile birlikte üreteceği Van serisi fuardaki önemli bir işbirliği sonucunda ortaya çıkarak göz doldurdu.

Bir hafif ticari klasiği olan Ford, 13. salondaki en büyük standın sahibi oldu. Ford’un Türkiye’de üretilen Transit ailesi Almanya organizasyonu tarafından temsil edildi Bu salon Pegueot ve Citroen’e de ev sahipliği yaptı.

24, 25, 26 ve 27. Salonlar ve fuarın açık alanı yarı römork, üstyapı ve kasa üreticisi dünya markası firmaları ile sistem üreticilerinin yer aldığı salonlar oldu. 27. Salonda Tırsan, 24. salonda Öztreyler, OKT, BRF Treyler ile birlikte Yiğit Metal, 26’da fuarın en eski katılımcılarından biri olan Tirsan Kardan, Arfesan, OMS, Olgun Çelik, Kozmaksan, Parsan, Atek, Nevpa, Hidromas, Özcihan Makina yer aldı. Ayrıca Türkiye’de temsilciliği olan ve üretim  veya satış bağlantısı bulunan ve bu nedenle Türk konukları da ağırlayan Aspöck ve SAF Holland yer aldı. Türk nakliye sektörünün en önemli illerinden olan Hatay’ı geçtiğimiz yıllarda Güven Makine temsil ederken bu yıl frigorifik treyler üreticisi BRF Treyler temsil etti.

Türkiye’de yeni bir döneme girecek olan Öztreyler de Hannoverde damper ve silobasıyla yerini aldı. Ayrıca OKT Trailer de tankerleri ile yerini aldı. Serin Treyler ise en zor yarı römorklardan biri olan ve belgeler gerektiren alttan dolumlu tanker ile Rusça bir yazı ile tüm dış pazarlara da bir mesaj vermiş oldu.  


27. salon’da Tırsan grubunun iki markası olan Talson ve Kassbohrer ayrı standlarda Avrupa’nın en önemli üreticileri arasında olduğunu bir kez daha gösterdiler. Ayrıca bu salonda yer alan Krone ve Thermo King ile 17. Salonda bulunan Scania standı Doğuş Otomotiv misafirlerinin uğradığı yerler oldu.


Açık alanlarda ise Serin Treyler, Seyit Usta Treyler ve fuarın en büyük ürünlerinin sergilendiği Yalçın Dorse yerini aldı.

 Bu salonları ve açık alanları ağır nakliye ve vinç üreticileri birbirinden özel ve işlevsel ürünlerle doldurdular. Bu ürünler arasında geri dönüşüm üstyapıları, özel ve ödüllü damperler, platformlar, vinçler, çok fonksiyonlu vanlar dikkat çektiler. 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir