Kasım 26, 2011

Tırsan Comvex 2011'de 35.yılını kutladı; yeniliklerini tanıttı

Tırsan, ar-ge merkezinde geliştirdiği yeni treylerleri ve DAF araçları ile Comvex 2011'de yerini aldı. Firma; bünyesinde bulundurduğu Tırsan, Kässbohrer, Talson ve Hendricks gibi 4 uluslararası treyler markası ve distribütörlüğünü yaptığı DAF çekicilerini Comvex'te sergiledi; bu sırada 35. yaşını da müşterileri ve çalışanlarıyla kutladı ve yeniliklerini hedeflerini sektörle paylaştı.

TOTAL ile işbirliği başladı

Tırsan'ın yeniliklerinden birisi  Avrupa’daki birçok ülkeyle  Total ve Daf arasında süren iş ilişkisini Türkiye’ye  taşıması oldu.  Total Oil Türkiye Genel Müdürü Olivier Chalvon-Demersay ve Tırsan Treyler AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu fuarda gerçekleştirdikleri kokteyl sırasında yeni anlaşmalarını sektöre duyurdular. Total ile işbirliği neticesinde Tırsan tarafından Türkiye’de pazara sunulacak DAF markalı madeni yağlar, orijinal yedek parça statüsüyle ve öncelikli olarak Tırsan servislerinde kullanılacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tırsan Treyler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu şunları söyledi: “Tırsan olarak büyümeye devam ediyoruz. Bu yıl 35.yılımızı kutluyoruz ve 35 yıldır treyler sektör lideriyiz. 2014 yılı hedefimiz olan Avrupa’nın ilk üç treyler üreticisinden biri olma hedefine koşuyoruz. Büyük hedeflerimiz var ve bunları gerçekleştirecek iddialı girişimlerimiz var. Hedeflerimize ulaşmak için her alanda en iyilerle işbirliği yapıyoruz. Total ile işbirliğimizi de bu anlamda çok değerli buluyoruz.

Total ve DAF’ın ortak teknoloji ve ürün geliştirme çalışmaları, saha testleri ve teknik eğitimler düzenliyor. Yaklaşık 20 yıldır Total’in Avrupa’nın birçok ülkesinde DAF için yakıttan, otomotiv ve endüstriyel yağlara kadar farklı ürünler geliştiriyor ve  gerek fabrika gerekse servislerde kullanıyor. Total’in DAF araçlara özel geliştirdiği ‘Orijinal DAF Yağı’ aynı zamanda ilk dolum yağıdır ve TIRSAN Treyler yetkili servislerinde rekabetçi avantajlarla DAF kullanıcılarına sunulacaktır.”

Total Oil Türkiye Genel Müdürü Olivier Chalvon-Demersay de “Total ve DAF tarafından Avrupa’da çok uzun yıllardır başarıyla yürütülen madeni yağ işbirliğini TIRSAN Treyler  ile birlikte Türkiye’ye taşıyor olmanın heyecanı içerisindeyiz. Bundan böyle TIRSAN tarafından Türk tüketicisinin hizmetine sunulan DAF marka araçlarda, Total teknolojisi ile geliştirilen ve aynı zamanda DAF tarafından fabrika ilk dolumlarında da kullanılmakta olan orijinal DAF marka madeni yağları kullanılabilecek. Ağır dizel motor yağları alanında TOTAL’in sahip olduğu ileri teknolojiyi buna benzer stratejik  işbirliği projeleriyle perçinleyerek Türkiye ağır vasıta pazarında büyümeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Tırsan standında sergilenen araçlar

Tırsan damper, SmartBoard ve TiltAlert gibi özellikleri ile teknolojiyi çalışma koşullarını kolaylaştırmak, zamandan kazanmak ve maliyetleri düşürmek amacıyla sunuyor. Asfalt dökümünden şantiyelere, hafriyat alanlarından maden ocaklarına kadar pek çok farklı sektörde kullanılıyor.
 
Tırsan damper şasi;  her türlü üstyapıya uygunluğu ile geniş kullanıcı grubuna hitap etmektedir.  Yüksek mukavemetli ST52 platformu, araç üzerinde devrilme mili, 5 kademeli hidrolik silindir, yağ tankı ve hidrolik ünite grubu monte olarak müşterilere sunuluyor. 3×9 ton kapasiteli BPW dingillere ve kalkar tampona sahip.

Tırsan Frigo; yüksek basınçlı ve ısıtmalı pres ile rijit poliüretan ve GRP levhaları yapıştırarak yüksek dayanıklılıkta sandviç paneller üreterek oluşturuldu. Tırsan Frigo’lar maksimum ısı izolasyonuna ve dayanıklılığa sahip. Panel tabanı EN 283 normuna göre forklift yükü taşıyabilecek şekilde tasarlanmış. Yan paneller iç darbelere karşı koruma amaçlı, panel orta kısmında 140mm yükseklikte alüminyum şerit plaka ile takviyelendirilmiş. Tırsan Frigo’lar, gıda maddelerinin uluslararası taşımacılığıyla ilgili ECE regülasyonuna uygun olan ATP-C sertifikası (FRC veya IR)’na sahip.

Kässbohrer Açık Kasa Semi-Treyler;  uzun süreli araştırma ve geliştirme çalışmaları sonunda üretilen özel şasi teknolojisi ile daha yüksek dirence ve daha düşük boş ağırlığa sahip. Açık kasa semi-treylerler ihtiyaca göre platform tipte, saç kapaklı yada alüminyum kapaklı olarak üretiliyor.

Esnek taşıma çözümleri sunan Tırsan Kamyon Römork, tenteli/perdeli, kutu tipi ve açık kasa olmak üzere üç farklı tipi ile farklı yükleme çözümleri sunuyor. Kazanılan ekstra hacim ile yükleme avantajı, zaman ve yakıt tasarrufu sağlıyor. Tırsan kamyon römorklar 3 tam gün için müşteriye teslim edilebiliyor.
 
Tırsan Konteynır Taşıyıcı ile uzayan arka tampon ve ön konsol sayesinde 5 farklı tipte konteynerı taşıyabilmek mümkün. Araçlar; 1×40 Ft., 1X30 Ft., 1X20 Ft. Ortada / 2X20 Ft., 1X45 Ft. (opsiyon) versiyonlarında üretiliyor. Tırsan Konteynır Taşıyıcı, sac kapamalı 4.900 kg ve sac kapamasız 4.600 kg ağırlığa sahip.

Kässbohrer  Semi-Treyler Tanker; ADR’li özel alaşım alüminyum malzemeden kaynaklı konstrüksiyon Kässbohrer tanker silindirik kesit. 5.400 kg boş ağırlığı ile yüksek taşıma kapasitesi, zaman ve yakıt tasarrufu sağlıyor. Kässbohrer semi-treyler tankerler ADR’ye uygunluk şartı olan R111 Devrilme Mevzuatına uygun.

Kässbohrer Silindirik Kamyon Üstü Tanker;  3.000 kg. boş ağırlığı ve 26.000 lt. net taşıma kapasitesi ile alttan ve üstten doluma uygun olarak üretiliyor. ADR’li Kässbohrer Silindirik Kamyon Üstü Tankerler ECE R 105 ve ECE R 111 mevzuatlarına tam uyumlu. ECE R 105 regülasyonu tehlikeli madde taşıyan araçların özellikle elektrik, fren, mekanik bağlantı ve tasarımda kullanılan ürünlerin yanmaya karşı dirençleri gibi yapısal niteliklerini tarif ediyor. ECE R 111 ise tankerlerin devrilmeye karşı olan stabilite şartlarını açıklıyor.

Tırsan Tenteli/Perdeli grubu Maksima, Mega Şasili Maksima, Mega ve Jumbo modelleri ile geniş ürün çeşitliliğine sahip. Hırsızlığa karşı korumalı branda, çift kat yükleme imkanı sunan opsiyonel çift kat donanımı ve gemi emniyet (Ro-Ro) halkaları sunulan opsiyonlardan sadece birkaçıdır.
İki yeni önemli opsiyonu bulunuyor. Bunlar;
o K-Fix: Yükün emniyetli şekilde taşınabilmesi için çok noktadan bağlantı yapmaya olanak sağlayan ve demonte edilebilen bağlantı sistemi
o Hidrolik Çatı Kaldırma Sistemi: Hidrolik çatı kaldırma sistemi sayesinde farklı iç net opsiyonları ile hızlı yükleme ve boşaltma kolaylığı elde edilebiliyor.
 
Talson Kutu Tipi Semi-Treyler;  patentli Talstep, Taldrive ve Talfix sistemleri ile kutu tipi taşımacılık alanında çözümler sunuyor. Talson’un özel sistemleri hava kargo taşımacılığı, dağıtım, tekstil taşımacılığı ve çift katlı taşımacılık için üretilen multifonksiyonel araçlar olarak tasarlanıyor. Düşük boş ağırlığı sayesinde, daha fazla yükleme imkanı ve yüksüz seyir durumunda yakıt tasarrufu sağlıyor. Özel kapı kilit sistemleri ile değerli eşyaların taşınması daha güvenli hale getirilebildiği gibi, telematics ve immobiliser gibi sistemlerle araçların hareketi uzaktan kontrol edilerek yönetiyor. 
 
 
DAF XF105 serisi; 12,9lt’lik Paccar MX motoru ile 1000-1410 devirler arasında 2000-2500 Nm arası tork sağlıyor. SMART enjeksiyon sistemi ve DAF SCR teknolojisi sayesinde MX motor, Euro5 ve EEV egzoz gazı emisyon standartlarını karşılıyor.
 
DAF CF85 serisi, her türlü zorlu yada uzun yol koşullarında , çekici ve kamyon yapılı kullanımına uygun. XF105’te olduğu gibi 12,9lt’lik Paccar MX motorla donatılmış olan CF85 serisi 2011 EEC egzoz emisyon regülasyonlarını karşılayan SCR ve EEV egzoz emisyon azaltım sistemlerine sahip.  ZF 12&16 vites seçenekli AS-Tronik şanzıman seçenekleri ile sunuluyor.

DAF CF85.410 Euro5 8X2 Kamyon  ADR'ye tam uyumlu. 27 m3’lük hacimli akaryakıt tankeri olarak kullanılıyor. 2000 Nm’lik yüksek torku 1000-1410 devirler arasında çıkartan ve kullanılan 16 vitesli yeni tip manuel şanzımanı ile birlikte EEV teknolojisiyle donatılmış.  Önde bulunan her iki dingil 7.500 kg’lık, arka çekiş dingili 12.000 kg’lık ve arka ilave dingil 7.800 kg’lık yük taşıma kapasitesine sahip. DAF CF85.410 8X2 araçları her türlü yüksek tonajlı yükün taşınmasına olanak veren şasi yapısıyla dizayn edilmiş.   

DAF CF85.360 Euro5 6X2 kamyonları da EEV teknolojisine sahip. Araçta Putzmeister M38-4 tipi beton pompası bulunuyor. İnşaat şantiyeleri yada hafriyat alanları gibi her türlü bozuk yol şartlarında, yüksek çekiş gücü gerektiren tüm taşımacılık koşullarında kullanılıyor. CF85.360, 1775 Nm’lik  torku 1000-1410 devirler arasında çıkartıyor.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir