Aralık 4, 2009

Treder Comvex Fuarı'nda çözüm önerilerini sıraladı

Convex Fuarı sırasında Treder tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Treder Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tokatlı ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. Tırsan'dan Fehir Bulutlar, Serin Treyler'den Recep Serin, Güven Makine'den Metin Kirmit, Yalçın Dorse'den Yalçın Öztürk, Özgül Treylerden Ali Özgül'ün yanı sıra Treder'in yeni üyesi Seyit Usta Treyler'den Seyit Aslan ve  Atilla Aslan toplantıda hazır bulunan isimler arasında yer aldı.

Toplantıda, treyler sektörünün ve treyler üreticilerinin yerleşik sorunları ile birlikte krizden kaynaklanan sorunlar ve bu sorunların aşılmasına yönelik çözümler sıralandı. Treder'in gündeminde bulunan merdiven altı üretimle mücadele, belgelendirme ve onay çalışmaları, ADR yönetmeliğine uyumun ertelenmesinin yarattığı sorunlar ortaya kondu. Türkiye treyler pazarında küresel krizin etkilerine yönelik sonuçlar açıklandı. Buna göre treyler sektöründe bir önceki yıla göre % 60'lık bir daralma gerçekleşeceğini ve pazarın yaklaşık 4400 adetlik bir satışla  kapanmasının beklendiği ifade edildi.

Avrupa Türkiye farkı
 
Toplantıda açıklama yapan Murat Tokatlı, toplantı sırasında yurt içi satışlarıyla birlikte ihracatlarda da önemli bir gerileme olduğunu bildirerek: “2009'un ilk aylarında 2922 adet satış gerçekleşti. Bu satışların %31'ini ihracat, %68'ini yurt içi satışlar oluşturdu. Geçmiş yıllara göre yurt içi satışların toplam payı %5 arttı. Bir önceki yıl 175 milyon dolar olan ihracatın ise bu yıl 100 milyon dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor. İhracatın yönü de Avrupa ülkelerinden Turki Cumhuriyetler, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya kaydı. Yurt içi pazarda ise bu bölgelere yönelik ticaret yapan Hatay, Mersin, Trabzon, Artvinli taşımacılarının taleplerinde önemli bir artış gözlendi.
 
Türk üreticileri  üretimde %60'lık bir küçülme yaşarken, Avrupalı kimi ülkelerde %100'e varan bir küçülme görüldü. Avrupa'daki satışlar daha çok  mevcut stokları eritmeye yönelik olarak gerçekleşiyor” diye konuştu.

 
Yerleşik sorunlara çözüm önerileri
 
Tokatlı, Treder'in bakanlığa sektörel çözüm önerileri sunduğunu ve bunların bir kısmına olumlu yaklaşıldığını da açıkladı.  Bunlar arasında; üretici firmalarla yapılacak COP denetimlerinde, ortaya çıkacak uygunsuzluklarla ilgili üreticilere ne gibi caydırıcı yaptırımlar uygulanacağının belirlenerek üreticilere duyurulması TÜV- TURK araç muayene istasyonlarında sahtecilikle ilgili durumlarla karşılaşıldığında, TÜV TURK ile bakanlığın koordinasyonunun önemli olduğu ve bu konuda Treder'in bakanlığın istekleri doğrultusunda, bakanlığa yardımcı olabilecekleri; ADR konuusnda ulaştırma  başkanlığında ilgili devlet ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile  bir teknik komite kurulması için TC Sanayi ve Tcaret Bakanlığının desteğinin  talep edilmesi yer aldı.

Bakanlığın personel eksikliğinden dolayı güncel sorunlara yeterince çözüm üretemediği ve  yeni personel alımlarıyla birlikte, bakanlığın sektörün gelişimine yönelik çözümlerin üzerinde daha fazla durması yönündeki beklentiler ifade edildi.

Toplantıda, Araç ve Bilgi Sistemi (ASBİS) Projesi'nin önemine de değinildi. Bu projede araç tescil ve sürücü belgesi işlemlerinin güvenilir ve çağdaş bir şeklde tek merkezden elektronik ortamda yönetilmesinin otomotiv sektöründeki
gerekliliği üzerinde duruldu. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir