Aralık 21, 2010

Yük güvenliği için neler yapılmalı?

Araçlara ve taşıdıkları yüklere yönelik saldırılar Avrupa’da nakliye şirketleri ile müşterilerinin her yıl 7-8 milyar Euro zarar etmesine neden oluyor. Bu nedenle gerek araç üreticileri gerek sistem ve donanım üreticileri hırsızlık, araç kaçırma ve diğer tehditlerin oluşturduğu riskleri azaltmaya yönelik olarak ürünlerini sürekli geliştiriyorlar.
 
Kriterleri TAPA belirliyor
Römorkların ve araç  üstyapılarının gelişmiş güvenlik sistemleri ile donanması ve uyulması gereken asgari güvenlik kriterlerinin tespit edilmesi amacıyla 2000 yılında kısa adı TAPA olan “Transported Asset Protection Association / Taşınır Değerleri Koruma Birliği” kuruldu. Dünya çapında 600 üyesi olan bu birliğin üyelerinin çoğu, yüksek değere sahip ürünler imal eden firmalar ile dünya çapında çalışan nakliye şirketleri. Bu birliğin Avrupa
organizasyonu; TAPA-EMEA’nın merkezi Hollanda’nın Amstelveen şehrinde bulunuyor. Depo, dağıtım ve benzeri merkezler ile taşıma araçlarında uyulması gereken güvenlik şartlarını belirleyen TAPA’nın kısa adı TSR olan “Freight Supplier Minimum Trucking Security Requirements / Taşıma Tedarikçisi için Minimum Kamyon Güvenlik Gereksinimleri” kriterleri, nakliyecilerin alması gereken güvenlik tedbirlerini belirtiyor.

 
Asgari römork güvenlik için neler gerekiyor?
TSR kriterlerinde temel olarak kapalı kasa veya güçlendirilmiş brandalı römorklarda asgari olarak bulunması gereken güvenlik özellikleri şöyle sıralanıyor.
– Herhangi bir eksiği veya hasarı olmayan üstyapılar veya güçlendirilmiş brandalı römorklar, yük taşıdıkları sürece mühürlü olmalı.
– Römork kilitleri, özel bir emniyet tekniğine sahip olmalı ve emniyet kilitleri zorlanma ve manipülasyonları ortaya çıkaran bir yapıda olmalı.
– Kamyon ve römorkların tavanlarında kimlik numaraları olmalı.
– Üstyapının üstüne çıkmayı sağlayan merdivenler ile duvar yürüme platformları, yabancı kişilerin kolayca üstyapının üstüne tırmanmasını engelleyici özelliklere sahip olmalı.
– Araçlarda, her 15 dakikada bir tırın bulunduğu yeri tam olarak gösteren, uydu takip sistemi olmalı.
Uydu takip sistemi, aracın kapılarının açılıp-kapandığını da gözetim altında bulundurup kayıt etmeli.
– Çekici ve römork ayrıldığında, önceden tespit edilmiş güzergahtan sapma durumunda, alarm verme özelliği olmalı.
– Acil durumda yükün nakledilmesini  desteklemek için acil durum planı olmalı. Ayrıca araçlarda acil durumlarda taşınan yüklerin korunmasını sağlayacak donanımlar bulunmalı.
Uzmanlar yükün bulunduğu yerin mekanik bir şekilde korunmasının öncelik sırasına sahip olduğunu belirtiyor. Yani mekanik koruma elektronik korumadan önce geliyor. Bununla birlikte günümüzde birçok yük güvenliği donanımı birbiriyle kombine edilerek kullanılıyor, hatta böylece şirkete ait özel bir güvenlik ağı oluşturulması sağlanıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir