Mayıs 22, 2009

ZF otobüs şanzıman gamını yeniledi

ZF yetkilileri, merkezinin bulunduğu Almanya-Friedrichshafen şehrinde   “Otobüsler için şanzıman” adlı bir tanıtım toplantısı düzenleyerek, şirketin ürün geliştirme çalışmaları, yenilenen otobüs şanzımanları hakkında bilgi verdi.

ZF otobüs bölüm Başkanı Wolfgang Schilla ve Güç aktarım hattı ve şasi teknolojisi Michael Störk'ün de konuşmacı olarak yer aldığı toplantıda şunlara değinildi:

ZF şanzımanlarının yenilenmesinin en büyük nedenleri arasında yakıt ekonomisine katkı sağlamak, etkinlik ve verimliği optimize etme, zararlı emisyonları azaltma ve kaynakları koruma bulunuyor.

Otobüs güç aktarımı teknolojisindeki gelişmeler

Otobüs güç aktarımı teknolojisindeki otomatik olmayan Ecolite şanzımanlar senkromeçli şanzımanlar olarak 500 Nm. Tork gücünden yaklaşık 1.100 tork gücüne çıktılar. EcoShift şanzımanlar ise 1.100 civarında tork gücünden yaklaşık 2.100 Nm. tork gücüne eriştiler.

Otobüs güç aktarımı teknolojisinde; AsTronic lite, AS Tronic mid ve AS Tronic şanzımanları bulunuyor ve bunlarda yıllar içersinde gösterdikleri gelişmeler sonucunda 500 nm. tork gücünün altından, AS Tronic modelinde 300 Nm. tork gücüne doğru gelişmelerine devam ediyorlar.

Otomatik şanzımanlarda güç aktarımı teknolojisinde üç ayrı model bulunuyor, bunlar; Powerline, Ecomat, EcoLife modelleri. PowerLine modeli 800 Nm civarında bir torka sahip. Ecomat şanzımanın 1.500 Nm. torkdan daha fazla bir çekiş gücü bulunuyor. EcoLife şanzımanı ise 2.000 nm. çekiş gücünde.

Yeni Intarder

Yeniden tasarlanan  Intarder'in fren torkunda artış var. Ürünün tepkime gücü azaltılmış. Ayrıca reaksiyon davranışının optimizasyonu, daha düşük emisyon düzeyi sağlaması ve azaltılmış  ağırlığıyla da dikkat çekiyor.

As Tronic 12 AS 2301 BO'daki yenilikler
 
Debriyaj pedalı olmayan üründe komple entegre şanzıman sistemi geliştirildi.

As Tronic'de 2 pedal teknolojisi kullanılıyor.  Tam otomatik vites değişimi ve debriyaj aktivitesi mevcut. Şanzıman elektroniği şanzıman gövdesinin içeresine entegre edilmiş vaziyette, ayrıca şanzımanda minimum kablolama kullanılıyor.
 
AS-Tronic 2300 yenilikleri
 
AS-Tronic 2300 yeni şanzıman modelinin yazılımı yenilendi. Yalnızca As-Tronic'de kullanılan bu yazılım,  her araca uyabilecek şekilde, esnek bir yapıya sahip.

As-Tronic şanzımanlarda Euro-5 ile debriyaj yönetimi konusunda da iyileştirmeler bulunuyor. Örneğin vites değiştirme artık daha kolay. Şanzımanın yağını da  500.000 km'de bir değiştirmek yeterli oluyor. 40-50 derece gündüz ve gece farkı olan yerlerde de yağ değişimi yapılıyor.

2002 yılından beri dünya çapında 20.000 adetten daha fazla AS Tronic otobüslerde kullanılıyor. Kullanıcıları olan otobüs markaları içersinde ; Youngman, EvoBus, MAN, Karosa, Daewoo Bus, Irisbus Iveco, Neoplan, Mercedes-Benz, Motor Coach Industries, Prevost, Setra, Van Hool, Temsa ve VDL gibi dünyaca tanınmış olanları bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir