Nisan 15, 2009

İMDER ve İSDER alt sektör komiteleriyle yeniden yapılanıyor

Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) ve İstif Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER), bünyesinde alt sektörler için komiteler kurarak yeni bir yapılanma gerçekleştiriyor. Kompresör, vinç, enerji ve güç sistemleri alanında komitelerin kuruluşunu tamamlayan dernek yeni açılımıyla, sektörün yüzde 100’ünü temsil eden tek sivil toplum kuruluşu olmayı planlıyor.
 
8 alt sektörden 3'ü devrede
 
İMDER Genel Sekreteri Faruk Aksoy, ağır iş makineleri sektörünün yüzde 96’sını kapsadıklarını fakat sektörün sadece ağır iş makinelerinden oluşmadığını ve kurulacak yeni komitelerle derneğin kapsadığı alanı genişleteceklerini belirterek şunları söyledi:  “Kompresor, vinç, jeneratör, kırıcılar, eleme tesisleri, asfalt ve yol ekipmanları gibi 8 tane daha alt sektör var. Bunlardan üçünü devreye soktuk. Dış Ticaret Müsteşarlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Orta Anadolu İhracatçılar Birliği’nin desteğiyle neredeyse hiçbir derneğin ulaşamadığı bir organizasyon yapısıyla sektörü bir araya getirdik. Her komiteye sektörlerin en önde gelen 10 ile 15 firmasının katılımıyla komiteler oluşturulacak. Bu komiteler kendi içlerinde özerk dış işlerinde ise İMDER ve İSDER’e bağlı olacak.
 
İSDER de daha önce İMDER’e bağlı bir komiteydi; fakat şimdi adından söz ettiren bir dernek haline geldi. Eğer Komitelerin tamamını kurabilirsek İMDER ve İSDER olarak ihracat ve ithalat dahil edildiğinde 7 milyar dolarlık bir pazara ulaşacağız. Eğer kriz bir an evvel atlatılır ve piyasalar tekrar normal seyrine dönerse bu rakam 10 milyar dolara çok rahat çıkar.”
 
Komitelerle sektörler güç kazanacak

Komiteler sayesinde firmaların tüm güncel mevzuat, kanun ve kurallara anında ulaşabileceğini belirten Faruk Aksoy, sektörlerin bundan sonra STK aracılığıyla tek yumruk haline gelerek ilgili kesimlerle muhatap olacağını ifade etti. Komiteler sayesinde firmalar arasındaki dialoğun da güçleneceğine değinen Aksoy: “Şirketler arasında iş birliği imkanları artacak. Problemlerin etkili mercilere dile getirilmesi ve çözümü bakımından komiteler büyük güce sahip olacak. Krizlerde STK’ya sektörel derneklere daha fazla ihtiyaç var. Sektörel dernekler krizden çıkışı veya daha az zarar görmeyi sağlıyor. İMDER Türkiye’de kamu ile özel sektör arasındaki bağı sağladığı için üyeler her türlü gelişmeden anında haberdar oluyor. Üye olmayanlar kendi sektörleriyle ilgili değişikliklere katkı sağlayamıyor” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir