Mart 10, 2011

Kozmaksan adetleri yükseltti, ürün gamını genişletti

Ürüne ve işe özel geliştirdiği ara şanzımanları ve PTO’ları ile araç kullanıcılarının maksimum verimlilikle çalışmalarını sağlamayı hedefleyen Kozmaksan, yurtdışında bayiliklerle yurtiçinde yeni ürünlerle etkinlik alanını artırıyor. Bir yandan da ürünlerinin güç, devir, sıcaklık vb. teknik değerlerini ölçen test cihazları geliştiriyor.

PTO ve ara şanzıman üretiminde Türkiye'nin önde gelen üreticilerinden Kozmaksan, yurtiçinde yeni ürünleriyle yurtdışında da yaptığı yatırım ve iş ortaklığı hamleleriyle etkinlik alanını genişletiyor.

Araç üstyapılarından maksimum randıman alınmasını sağlayan ara şanzımanlar üreten ve bu alanda araca en uygun özel çözümü sunmak amacıyla ürün çeşitliliğini artırmayı kendisine görev edinen Kozmaksan, elektrikli PTO'ları ile bu çeşitliliğe yeni bir boyut getirdi.

Kozmaksan’daki son dönem gelişmelerini dergimize firmanın İhracat Müdürü Ertuğ Kozanoğlu anlattı.

Pazar genişledi, yatırımlar hızlandı

2010 yılının 2009'dan daha iyi bir yıl olduğunu ve 2011’de de gelişimin sürmesini beklediklerini ifade eden Ertuğ Kozanoğlu: “2010 yılı 2009’dan daha iyi geçti. Bir istikrar sağlandı ve bu istikrarın 2011 yılında da devam edeceğini tahmin ediyorum.

2010 yılına kadar 16 ülkeye ihracat yapıyorduk, bu rakam 24'e çıktı. Dünyanın 6 ülkesinde bayimiz var.

Mısır'da Egyption Vehicle firmasının onaylı tedarikçisi olduk. Firma artık araçlarında bizim ürünlerimizi kullanıyor.

Güney Afrika'da Ziegler Grubu’na bayilik verdik. Bir İtalyan araçüstü firması ile de görüşmelerimiz sürüyor” dedi.

Pazar genişlemesine bağlı olarak yatırımlarını hızlandırdıklarını belirten Ertuğ Kozanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “2010 itibarıyla yatırımlarımızı hızlandırmış bulunuyoruz. Mevcut 56 farklı tipte makina parkımıza 9 adet tezgah daha kazandırıyoruz. 10 adet olan CNC tezgahlarımıza 2 adet CNC yatay işleme merkezi ilave ederek 12 farklı tipte CNC ve toplamda 65 farklı makina ile üretim hızımızı katlayarak artırıyoruz. İstihdamımızı da 50 kişiden 100 kişiye yükselteceğiz.

Dikey tasarımla daha yüksek basınç ve güç elde ediliyor

2010 yılında 400 farklı çeşitte PTO üretirken bu yıl 450 farklı çeşitte ürün üretmeyi planlıyoruz. Bu çeşitlilik satış oranlarına vurulduğunda, toplamda 10.000 adet PTO satışı hedefliyoruz.

Yeni ürün olarak, arazözler ve diğer kombine araçlarda kullanılacak olan 3000'lik dediğimiz ara şanzımanlarımızı çıkardık.

Daha önceden 2400'lük şanzımanlarımız bulunuyordu. Kullanıcılardan gelen istek doğrultusunda, daha yüksek devirlerde daha yüksek basınçlar elde edilmesi amacı ile bu ürünümüzü imal ettik.

Ara şanzımanlarımız hem itafiye hem de kombine araçlara göre ayrı ayrı tip ve güçlerde, müşteri istekleri doğrultusunda dizayn ediliyor.

4×2 aracı 4×4’e dönüştüren yeni ara şanzıman

Tasarımını tamamladığımız ve test aşamasında olan bir diğer yeni ürünümüzü de Endonezya'ya gönderdik. Bu yeni ara şanzıman, aracın

ana şanzıman sisteminden gelen hareketi ön tekerleğe de aktarıyor. Akabinde gelen hareket su pompasına veya vakum pompasına veriliyor. Neden bunu yaptığımıza gelirsek, bunu 4×2 bir arabanın 4×4'e yani arazi aracına dönüşmesi için yapıyoruz.

Bunu yapabilmek için normal şartlarda yeni bir şanzıman kullanılması gerekiyor. Biz ise ana şanzıman üzerinden ara şanzıman ile aldığımız bu gücü ön diferansiyele ilettik. Böylelikle hem tekerleğe hareket, hem su pompasına hareket, hem de vakum pompasına hareket veriyoruz.

Elektrikli ara şanzıman konusunda ise testlerimiz devam ediyor. Avrupa'da yaygın olarak kullanılan elektrikli ara şanzımanların zaman içinde Türkiye’de de ilgi göreceğini düşünüyoruz.”

Kalite test cihazları ile ölçülüyor

Üstyapıların maksimum verimlilikle kullanılabilmesi için; üstyapı, ara şanzıman ve ticari araç arasında en uygun kombinasyonun oluşturulması gerektiğini, bu noktada bir ara şanzıman üreticisi olarak müşterilerine en doğru ürünü sunmak için özel test cihazları kullandıklarını belirten Kozanoğlu:

“Üstyapıcılar, ara şanzımanlarımızla ne kadar güç üretildiğini görmek istiyorlar. Bu da daha sağlıklı bir üstyapı-ara şanzıman -ticari taşıt kombinasyonunun oluşmasına olanak sağlıyor.

Bunun için geliştirdiğimiz 2 adet test cihazımız var. Bu cihazların geliştirilmesi TÜBİTAK tarafından desteklendi. fiu an fabrikadaki en pahalı tezgah bu ve bize maliyeti 200 bin TL'yi buldu.

Ara şanzıman test cihazımız ile üretilmiş olan tüm ara şanzımanlar test ediliyor. Ara şanzıman hangi devirlerde ne kadar sıcaklığa ulaşıyor, ne kadar güç ile çalışabiliyor, üzerinde ne kadarlık bir titreşim oluşuyor gibi soruların cevabını bu cihazımızla data olarak alabiliyoruz. Bu dataları da üstyapı üreticilerine gönderiyoruz.

Ayrıca İtalya’dan getirdiğimiz bir CMM cihazı var. Bu da dişlinin kalitesini ölçüyor. Bu tüm dünyada kullanılan bir cihaz. Dişlileri sürterek ölçen bu cihazı, Türkiye'de rakiplerimiz arasında ilk kullanan biz olduk” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir